green parel

 
 

ســـر الفـــت مــا و خـــاک درت

قاری عبدالله

 

معرفی نامه

 شاعر مدبر زبان پارسی دری قاری عبدالله از جمله مردان بزرگ کابل قدیم

 

وطــن ای نکــو نامــت افغانســتان

هـوايت خوش و منظـرت دلســتان

روان بخــش دلهاست بوم و بــرت

ســـر الفـــت مــا و خـــاک درت

 

قاري عبدالله درسال ۱۲۸۸قمري برابربا ۱۲۴۷ خورشيدي در شهر کابل چشم به جهان کشود. پدرش حافظ قطب الدين و پدربزرگش حافظ محمدغوث از دانشمندان روزگار خود بودند . قاري عبدالله علوم روز را از پدر و استادان ديگر از جمله حافظ جي صاحب وردك كه نحوي بزرگ كشور بود، آموخت، حافظ قرآن گرديد، ادبيات عرب فراگرفت، فقه منطق كلام وحكمت قديم را از خود كرد و استاد خط نسعيلق شد.

قاري عبدالله خان در ۲۰ ساله گي شخصیت علمی و فرهنگی صاحبت شهرت شد، مشاور و امام شهزاده حبيب الله وليعهد امير عبد الرحمن گردید

وقتي حبيب الله، امير شد، قاري را مربي علمي و ادبي شهزاده امان الله ساخت

در عهد نادرخان هم با آن که متقاعد شده بود ، تدريس و آموزش ظاهرخان را كه هنوز ولیعهد بود به دوش گرفت

قاري سال ۱۲۸۰ با معين السلطنه فرزند امير حبيب الله به هندوستان سفرنمود در ۱۲۹۸ شمسي وقتي اميرحبيب الله شهيد شد، باز هم قاري با معين السلطنه در باسول هندوستان بود. چند ماه زمستان را آنجا توقف داشت، كه خوب ترين اشعار عاشقانه اش را در آنجا سروده است . وی در سال۱۳۱۰ شمسي با وزير دربار به سفر حج رفت.سفرنامه حج را با تاريخ و جغرافيايي عربستان و تاريخ بناي كعبه به خط خود نوشت كه به قول گويا اعتمادي نزد ايشان موجود است.

وظايف دولتي : قاري از نخستين آموزگاران مكاتب جديد در افغانستان است. وی با تاسیس مكتب حبيبيه در كنار استادان هندی به وظيفه معلمي گماشته شد، از آن روزگار تا عهد نادرخان بيش از ۴۰ سال وظيفه معلمي را در مكتب حبيبه، مكتب حربيه سراجيه و مدارس عالي ديگر ادامه داد . در خلال همين دوره، مدتي در دارالتاليف وزارت معارف مصروف تاليف و تصحيح كتب براي معارف شد. درعهد نادر شاه عضو انجمن ادبي كابل گرديد. در سال ۱۳۱۷ شمسي به پاس خدمات ۴۰ ساله اش درمعارف، نشان درجه دوم معارف را دريافت كرد. در سه سال اخير عمر علاوه برعضويت انجمن و كار هاي دايره المعارف، مشاور شرعي وعلمي رياست مستقل مطبوعات نيز بود .

روحش شاد یادش گرامی باد

دردمند وطن 

پاینده محمد اکبری

از صفحه  انجمن فرهنکی دستیار